Vilka är symtomen på atopisk dermatit?

Vid atopisk dermatit (AD) kan klåda vara ett ständigt närvarande symtom som kan:

• variera i intensitet
• variera i svårighetsgrad
• utlösa en ond cirkel av klåda och kliande
• påverka sömn och koncentration

Synliga symtom, som kan komma och gå, är:

• röd och torr hud
• sprucken hud
• fjällande fläckar
• hudförtjockning och flagning 
• blödande och vätskande hud

AD kan också ge ihållande problem som inte syns, såsom:

• ångest
• depression
• osäkerhet
• koncentrationssvårigheter

Förstå hur din
AD påverkar dig

Det är helt naturligt om du har anpassat dig och lärt dig att stå ut med atopisk dermatit (AD). Men det är inte alls säkert att du ska behöva ha det så.

Den här genomgången kan hjälpa dig att få större insikt om hur AD påverkar din vardag, vilket ger dig en bättre förståelse för din sjukdom. 

Identifiera vilka delar av din vardag som påverkas av AD. 

När du besvarat frågorna kan du spara ner en sammanställning av dina svar. Det är bara du som kan se sammanställningen och eventuellt välja att visa den för din vårdgivare. Inget av det du fyller i sparas på annat sätt.

Vanliga myter om atopisk dermatit

- och fakta

Ordet "eksem" används ofta när det handlar om atopisk dermatit (AD), men det är faktiskt inte riktigt samma sak. Eksem inkluderar en rad olika hudsjukdomar som alla har liknande symtom. AD den vanligaste formen av eksem.
Andra vanliga former av eksem är:
Kontaktdermatit (kontakteksem) - en lokal hudreaktion mot ett yttre irriterande ämne.
Dyshidrotiskt eksem (pomfolyx) - små kliande blåsor på handflator, fotsulor och på sidorna av fingrar och tår.

Det är inte alls säkert att du måste stå ut med de obehag du har av atopisk dermatit idag. I takt med att man förstår allt mer om de bakomliggande orsakerna till AD, har vården utvecklat sin syn på sjukdomen och fler behandlingsmetoder finns tillgängliga idag än för bara några år sedan. Om du återupptar kontakten med din läkare kan det leda till att du får förslag på behandlingsalternativ som du inte provat tidigare. 

I motsats till vad många tror, ger mjukgörande kräm ingen fukt till huden. Mjukgörande krämer hjälper till att skydda det yttersta lagret av huden som kallas hudbarriären, vilket gör att huden kan behålla befintlig fukt. Att behålla hudens fukt är oerhört viktigt vid behandling av atopisk dermatit (AD). Din vårdgivare kan ordinera en mjukgörande kräm som du bör använda enligt instruktionerna.
Om du använder en receptfri mjukgörande kräm finns det några viktiga saker att tänka på:
Innehåll - att kontrollera innehållsförteckningen kan hjälpa dig att upptäcka om krämen innehåller något du är allergisk mot och som kan förvärra dina besvär.
Dofter - rekommendationen är att undvika mjukgörande krämer som innehåller parfymer eller färgämnen, eftersom dessa kan irritera huden.
Märkning - märkning från exempelvis Astma och Allergiförbundet betyder att produkten inte innehåller parfymämnen, allergener eller irriterande ämnen i sådan mängd att det finns en känd risk för allergisjukdom.
Pricktest - applicera en liten mängd av produkten på handleden eller armbågen 48 timmar före användning, och var uppmärksam på eventuella hudreaktioner. Det är ett bra sätt att kontrollera om produkten är rätt för dig.

Kostrestriktioner förbättrar sannolikt inte din atopiska dermatit (AD). Ofta antas mat felaktigt orsaka uppblossningar. Även om matallergier kan finnas parallellt med din sjukdom, behöver du sannolikt inte undvika några speciella livsmedelsgrupper. Fråga din läkare om du behöver göra några förändringar i din kost och följ den vägledningen.

Även om atopisk dermatit (AD) ofta anses vara en allergisk hudsjukdom, finns det inga bevis för att AD orsakas av allergier, och det är inte bara allergier som kan utlösa uppblossningar eller symtom. Idag anses AD orsakas av aktivering av immunsystemet och skador på själva hudbarriären. Att identifiera och undvika allergener kan hjälpa dig att hantera ditt tillstånd och minska antalet uppblossningar, men det kommer inte att få sjukdomen att försvinna helt. Om du är osäker på vad som utlöser dina uppblossningar, är det bra om du pratar med din läkare om vanliga utlösande faktorer. 

Även om livsstilsförändringar och strategier för att undvika så kallade "triggers" (t.ex. val av klädmaterial) kan bidra till att minska ditt obehag, är det bästa sättet att hantera din atopiska dermatit (AD) att prata med din läkare om olika behandlingsalternativ. Din läkare kan bäst stötta dig om han eller hon förstår hur sjukdomen påverkar din vardag, och är medveten om dina mål och dina prioriteringar. Du och din läkare kan tillsammans hitta en behandlingsplan som fungerar för dig.

Din klåda är definitivt inget du bara hittar på. Även om du rekommenderas att klia dig så lite som möjligt, är det inget du bara kan tänka bort. Klåda är extremt frustrerande, och det är svårt att undvika att klia sig. Klåda kan orsakas av externa eller interna triggers. Hjärnan tolkar dessa signaler som klåda, och reaktionen blir att du vill klia dig. Din kropps reaktion på dessa triggers är helt normal. Om du upplever ihållande klåda kan det vara dags att prata med din läkare igen, eftersom det kan vara ett tecken på att sjukdomen inte är under kontroll.

Atopisk dermatit (AD) orsakas inte av stress, men stress kan utlösa en uppblossning eller förvärra sjukdomen. Detta kan i sin tur skapa mer känslomässig stress som  ytterligare kan förvärra din sjukdom. Om du känner att din AD förvärras på grund av stress, kan det vara dags att prata med din läkare.

Tyvärr finns det i nuläget inget botemedel mot atopisk dermatit (AD). Även om det är sant att vissa barn växer ifrån sin AD, kämpar många med sjukdomen långt upp i vuxenlivet. Goda nyheter är att forskningen om AD går framåt och att det numera finns goda chanser att hålla sjukdomen under kontroll med hjälp av olika behandlingsalternativ. Om du har det kämpigt med sjukdomen kan det vara dags att prata med din läkare igen.

Även om topikala steroider (krämer) är ett vanligt behandlingsafternativ vid atopisk dermatit (AD), innehåller inte all behandling mot AD steroider. Andra sätt att behandla eller hantera AD-symtom inkluderar ljusterapi, våta omslag och mjukgörande krämer. Det finns också behandlingar som fungerar genom att rikta in sig på en specifik del av immunsystemet för att minska inflammationen som finns vid AD. Tala med din läkare för att få veta mer om dina behandlingselternativ.


Ta det första steget mot en helt ny dialog med din läkare -
få en översikt över på hur atopisk dermatit påverkar din vardag.